Türklerde Bugün Çocuklarınıza Örnek Gösterebileceğiniz: Fizikçi Mete Atatüre
Çocuklarınıza örnek gösterebileceğiniz Türkler dizisinde her gün bir biyografi ile karşınızda olacağız. Bu biyografilerde, içeriğimizde nispeten daha az bilinen ancak uluslararası üne sahip kişilere yer vermeyi planlıyoruz. Bu konuda önerilerinizi bekliyoruz. İçeriğimizin bugünkü dünyaca ünlü konuğu: Mete Atatüre
1975 yılında Kayseri’de dünyaya gelen Atatüre’nin babası emekli general ve akademisyen Süha Atatüre, annesi ise ressam Huriye Atatüre’dir. Mete Atatüre, Ankara Gazi Lisesi’nde okudu ve 1992 yılında buradan mezun oldu.
Lisans eğitimi için Bilkent Üniversitesi Fizik Bölümü’ne giden Mete Atatüre; Doktora çalışmalarını Boston Üniversitesi Kuantum Görüntüleme Laboratuvarı’nda yürütmektedir.
2002-2007 yılları arasında Ataç İmamoğlu ile Zürih Federal Teknoloji Enstitüsü’nde “Quantum Photonics Group”ta Doktora Sonrası Araştırmacı olarak çalıştı. 2007 yılında halen çalışmakta olduğu Cambridge Üniversitesi’nin Cavendish Laboratuvarı’nda öğretim görevlisi olarak göreve başlamıştır.
Çalışmalarını kuantum mekaniği üzerine yoğunlaştıran Atatüre, 2011 yılında doçentlik, 2015 yılında profesörlük unvanını aldı. Bu sırada üniversitede kurucusu ve başkanlığını yaptığı Atomik, Mezoskopik ve Optik Fizik Grubu’nda çalışmalarına devam ediyor.
Atatüre’ye dünya çapında ün kazandıran esere “Işık Seviyesinin Gürültü Ölçümü” denilebilir. Atatüre “ışığı sıkıştırma” adı verilen bir yöntem kullanır ve bunu yaparken atomdan 100 kat daha güçlü ve sesini ölçebilen harika bir atom elde eder.
2010-2015 yılları arasında Çin Bilimler Akademisi’nde danışman olarak da görev yapan bilim adamı, yarı iletkenler ve elmasta kuantum optik fenomenine yaptığı öncü katkılardan dolayı “heyecan verici uygulamalar” yarattığı için 2020 yılında Thomas Young madalyasına da layık görüldü. kuantum teknolojilerinde.
İngiltere’de Fizik Enstitüsü ve Türkiye’de Bilimler Akademisi üyesi olan bilim insanı, halen Cambridge’de doğayı öğretmeye ve anlamaya devam ediyor. Kim bilir belki bir gün onu Nobel Fizik Ödülü sahibi olarak görürüz…
Böyle bir bilim pahasına toprağımıza sahip olduğumuz için ne kadar mutluyuz! yarın görüşürüz çocuklar!
Bu değerli bilim insanını bizzat dinlemek isterseniz şöyle diyebilirsiniz: