Teknoloji

“Sen bir robot musun?” şu soruya cevap veren teknoloji: CAPTCHA nedir, nasıl çalışır?

İnternette, muhtemelen herkes bir klasik “Sen robot musun?” CAPTCHA testiyle karşılaştı ve geçti. “Bilgisayarları ve İnsanları Ayırmak için Tam Otomatik Genel Turing testi” veya CAPTCHA’larda( Bilgisayarları ve İnsanları Ayırmak için Tamamen Otomatik Genel Turing testi ), kullanıcılara onları robotlardan ayıran bir görev verilir. Bu görevler rahatsız edici derecede uzun ( gibi trafik ışıklarını içeren tüm resimleri seçin.) neredeyse hiçbir şey yapmanızı gerektirmeyenlere ( Robot olmadığınızı doğrulamak için buraya tıklayın. Birçok farklı test var. Kolaylıkları nedeniyle, özellikle bu ” lütfen tıklayın Görevlerinin ne kadar mantıklı olduğunu sorgulamış olabilirsiniz. Robotlar (veya botlar) bir kutuya tıklayamayacak kadar zekice mi?

Botlar bu kadar beceriksiz mi?

Bu sorunun en kısa yanıtı, kolay bir biçimde, ” hayır, o kadar beceriksiz değiller. İngiliz TV panel programı QI’nin tekrarı, testin aslında siz düğmeye basmadan önce davranışlarınızı incelediğini açıklıyor. Bu butona basabilen botlar geliştirilmişken, tıklamadan önce normal insanların davranışlarını taklit etmekte zorlanıyorlar.

Siber güvenlik firması Cloudflare’ye göre test, kullanıcının imlecinin hareketini doğrudan kutuya girerken izliyor.

Cloudflare sitesinde “ Bir insanın en doğrudan eylemi bile mikroskobik bir rastgelelik düzeyine sahiptir: botların kolayca taklit edemediği küçük bilinçsiz hareketler. İmleç hareketi bu öngörülemezliğin bir kısmını içeriyorsa, test eden kişi kullanıcının muhtemelen meşru olduğuna karar verir. ” denir. Açıklama şöyle devam ediyor: reCAPTCHA ayrıca, kullanıcının bot olma ihtimalinin olup olmadığını görmek için tarayıcı tarafından bir kullanıcının cihazında depolanan çerezleri ve cihazın geçmişini değerlendirebilir.

Çerezler ve yakın geçmişiniz, bilgisayara insan mı yoksa robot mu olduğunuzu söyleyebilir. QI sunucusu Sandi Toksvig, görselde “ Örneğin kutucuğu işaretlemeden önce birkaç kedi videosu izlediniz, Greta Thunberg ile ilgili bir tweet’i beğendiniz ve işe başlamadan önce Gmail hesabınızı kontrol ettiniz diyelim; Bütün bunlar, senin bir insan olman gerektiğini düşünmelerine neden oluyor.diyor ve ekliyor: “ Aslında, ‘Ben robot değilim’ seçeneğini tıkladığınızda, siteye verilerinize bakması ve onun adına kararlar alması talimatını vermiş olursunuz.

Genellikle test, programı insan olduğunuza ikna etmek için yeterlidir, ancak bazen, örneğin fare hareketinizin biraz fazla hassas olup olmadığını veya tarama geçmişinizin bir robotunki olup olmadığını görmek için size alternatif captcha’lar verebilir.

habereyyubiye.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu